Μουστελίδες (mustelidae)
Μεγάλη οικογένεια σαρκοφάγων θηλαστικών. Περιλαμβάνει περίπου 25 γένη με 65 είδη, τα οποία εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία μορφών· οι μ. αναφέρονται επίσης με την ονομασία ικτίδες. Το μήκος τους κυμαίνεται ανάλογα με το είδος από 20 εκ. μέχρι 1,5 μ. και το βάρος τους από λίγα γραμμάρια μέχρι 40 κιλά. Το σώμα τους είναι συνήθως επίμηκες με μακριά ουρά και καλύπτεται από πυκνό και απαλό τρίχωμα, το χρώμα του οποίου μπορεί να είναι ομοιόμορφο ή να φέρει κηλίδες ή ραβδώσεις.
Τα πόδια τους είναι κοντά και καταλήγουν σε πέντε δάχτυλα, εφοδιασμένα με λίγο έως καθόλου συσταλτά νύχια· οι περισσότεροι μ. είναι πελματοβάμονες. Διαθέτουν πλήρη οδοντοστοιχία, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένους κυνόδοντες και γομφίους. Η οδοντοστοιχία πολλών ειδών περιλαμβάνει 12 κοπτήρες, 4 κυνόδοντες, 16 προγομφίους και 6 γομφίους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριθμός των προγομφίων περιορίζεται μόνο σε 6. Τα περισσότερα είδη φέρουν πρωκτικούς αδένες που εκκρίνουν ένα δύσοσμο υγρό, το οποίο χρησιμοποιείται ως αμυντικός μηχανισμός έναντι των θηρευτών.
Οι μ. παρουσιάζουν σχεδόν παγκόσμια εξάπλωση, απουσιάζοντας μόνο από την Ανταρκτική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νέα Γουινέα και τη Μαδαγασκάρη. Οι συνήθειές τους ποικίλλουν· πολλά είδη ζουν μόνο στο έδαφος, άλλα συχνάζουν στα δέντρα και άλλα είναι ημιυδρόβια.
Γενικά είναι άγρια και θαρραλέα σαρκοφάγα ζώα. Από τους κυριότερους αντιπρόσωπους της οικογένειας αναφέρονται τα γένη:
Martes (κουνάβι, ζιμπελίνα), Mustela (νυφίτσα, ερμίνα, βιζόν), Μelogale, Meles (ασβός), Mephitis (μεφίτις), Lutra (βίδρα) κ.ά.
Ορισμένα είδη, όπως το βιζόν και οι ερμίνα, κυνηγιούνται συστηματικά ή εκτρέφονται ειδικά για εμπορικούς σκοπούς, προκειμένου να αποκτηθεί η πολύτιμη γούνα τους.