Μεφίτις (Mephitis)
Γένος σαρκοφάγων θηλαστικών της οικογένειας των μουστελιδών. Περιλαμβάνει δύο είδη μικρόσωμων ζώων της Αμερικής, όπου είναι γνωστά με την κοινή ονομασία σκανκ. Στην περιοχή του πρωκτού φέρουν αδένες οι οποίοι εκτοξεύουν ένα πολύ δύσοσμο υγρό, που λειτουργεί ως αμυντικό όπλο. Οι μ. έχουν περίπου το μέγεθος μιας κατοικίδιας γάτας, με μικρό κεφάλι, μικρά αφτιά, κοντά πόδια και μακριά χνουδωτή ουρά.
Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 60-80
εκ., μαζί με την ουρά, η οποία μπορεί να φτάσει τα 40 εκ.
Το κρανίο τους ξεχωρίζει από αυτό των υπόλοιπων σαρκοφάγων, εξαιτίας της ύπαρξης μόνο ενός τετράγωνου γομφίου σε κάθε πλευρά της άνω σιαγόνας και δύο γομφίων στην κάτω. Η γούνα τους φέρει ασπρόμαυρο, απαλό και πυκνό τρίχωμα.

Είναι παμφάγα ζώα και αναζητούν την τροφή τους στο έδαφος, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τρέφονται με έντομα, μικρά θηλαστικά, ψάρια, καρκινοειδή, φύλλα, σπόρους και καρπούς, ωστόσο γενικά η διατροφή τους ποικίλλει ανάλογα με την εποχή του χρόνου και τη διαθεσιμότητα της τροφής. Την ημέρα παραμένουν συνήθως κρυμμένα μέσα σε λαγούμια ή ανάμεσα στη βλάστηση.

Το θηλυκό ζώο γεννάει, ύστερα από μια περίοδο κύησης 60-77 ημερών, 5-6 μικρά, τα οποία κατά τη γέννησή τους είναι τυφλά και κουφά. Οι μ. είναι περιζήτητοι για την απαλή και πολύτιμη γούνα τους, γι’ αυτό και υφίστανται αμείλικτο κυνήγι.
Το είδος Mephitis mephitis είναι διαδεδομένο στη Βόρεια Αμερική, από τον Καναδά μέχρι το βόρειο Μεξικό, όπου ζει σε ανοιχτές περιοχές διαφόρων ενδιαιτημάτων, όπως δάση, λιβάδια ή γεωργικές περιοχές. Διακρίνεται από τις πλατιές, λευκές ραχιαίες ταινίες του, οι οποίες ξεκινώντας από τον αυχένα και τους ώμους προχωρούν προς τα πλευρά μέχρι τη βάση της ουράς και είναι έντονα ευδιάκριτες επάνω στο μαύρο τρίχωμα· μία άλλη λευκή λωρίδα ξεκινάει από τη βάση του ρύγχους ανάμεσα στα μάτια και καταλήγει στο μέτωπο.
Το είδος Mephitis macroura συναντάται κυρίως στις ερημικές περιοχές του Μεξικού. Διακρίνεται από το προηγούμενο από μια ευδιάκριτη περιοχή με μακριές τρίχες στο σβέρκο και έχει μακρύτερη ουρά. Εμφανίζεται σε δύο χρωματικές παραλλαγές, μία με κατάλευκη πλάτη και μία με μαύρη πλάτη και στενές, λευκές ρίγες στα πλευρά.