Αντιλοκάπρα (antilocapra)
Γένος αρτιοδακτύλων θηλαστικών της οικογένειας των αντιλοκαπριδών. Το μόνο είδος της οικογένειας που έχει επιζήσει είναι η α. η αμερικανική,που βρίσκεται αποκλειστικά στα λιβάδια και τις ερήμους της Βόρειας Αμερικής, όπου έχει απαγορευτεί το κυνήγι της και έχουν ληφθεί προστατευτικά μέτρα για τη διάσωσή της.
Το μήκος του σώματος της α., συνυπολογίζοντας και το κεφάλι, φτάνει το 1-1,30 μ., ενώ το βάρος στις αρσενικές είναι γύρω στα 70 κιλά και στις θηλυκές 50-55 κιλά.
Έχει χαρακτηριστικά κέρατα με μία διακλάδωση, και πλησιάζει σε μήκος τα 40-50 εκ.
Τα κέρατα αυτά αποτελούνται από έναν οστέινο πυρήνα, που επικαλύπτεται από ένα κεράτινο περίβλημα, το οποίο ανανεώνεται κάθε χρόνο, σε αντίθεση με τα κέρατα των ελαφιών που πέφτουν ολόκληρα και δημιουργούνται νέα στις θέσεις των παλιών.
Η α. εχει καστανόξανθο χρώμα με λευκές περιοχές κοντά στα πόδια και την ουρά. Οι α. έχουν εξαιρετικά σωματικά προσόντα (ανεπτυγμένους βρόγχους και πνευμόνια και καρδιά διπλάσια από την καρδιά ζώων με το ίδιο μέγεθος) και γι’ αυτό δικαιολογούνται η μεγάλη αντοχή και η αυξημένη ταχύτητά τους.
Μπορούν να τρέξουν με μέση ταχύτητα 50 χλμ. /ώρα σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ σε μικρές φτάνουν τα 90 χλμ. /ώρα. Σε αυτούς τους δύο παράγοντες (αντοχή και ταχύτητα) και στην εξαιρετική όρασή τους χρωστούν και την επιβίωσή τους. Στην επικοινωνία με τα άλλα μέλη της ομάδας τις βοηθά το λευκό τρίχωμα που έχουν στα οπίσθια. Όταν τα ζώα τρομάζουν, οι τρίχες ανασηκώνονται και κατοπτρίζουν το ηλιακό φως στη γύρω περιοχή, γνωστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο.
Mε αυτό τον τρόπο μπορεί το μήνυμα να μεταδοθεί πολύ μακριά.

Στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, η θηλυκή γεννά, μετά από κυοφορία περίπου 8 μηνών, ένα μικρό κατά την πρώτη γέννα και 2 έως 3 για τις επόμενες.
Τα μικρά είναι σε θέση να τρέξουν με μεγάλη ταχύτητα από την τέταρτη μέρα της γέννησής τους.
Ζουν περίπου 15 χρόνια. Οι α. τρέφονται με χόρτα, σπόρους, φύλλα δέντρων, βλαστάρια κλπ.
Κυριότεροι εχθροί τους είναι οι λύκοι, οι αρκούδες και οι κροταλίες, που τους επιτίθενται όταν πίνουν νερό.