Ενυδρίδα ή βίδρα (lutra lutra)
Σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των μουστελιδών ή ικτιδιδών. Το σώμα της, που απολήγει σε μια δυνατή κωνική ουρά, μπορεί να φτάσει σε μήκος το 1,5 μ. και βάρος τα 12 κιλά.
Τα κοντά της πόδια έχουν πέντε δάχτυλα, ενωμένα κατά τα τρία τέταρτα με νηκτική μεμβράνη και με νύχια μονίμως προτεταμένα. Το κεφάλι της είναι ελαφρώς πιεσμένο από πάνω και έχει σκληρά μουστάκια· τα μάτια της είναι μικρά και τα αφτιά, που μόλις προεξέχουν, κλείνουν, όπως και τα
ρουθούνια, όταν η β. κολυμπά κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Η οδοντοφυΐα της περιλαμβάνει 36 δόντια. Η β. περπατά μάλλον δύσκολα στο έδαφος, ενώ κολυμπά με ευκολία –χρησιμοποιώντας τα πόδια της σαν κουπιά και την ουρά σαν πηδάλιο.
Έχει συνήθειες νυκτόβιου και αναζητά ψάρια και καρκινοειδή, με τα οποία τρέφεται. Την ημέρα ζει σε στοές σκαμμένες στις όχθες των λιμνών και των ποταμών· από εκεί ξεκινούν δύο υπόγειοι διάδρομοι, από τους οποίους ο ένας έχει έξοδο μέσα στο νερό και o άλλος στην επιφάνεια του εδάφους.

Το θηλυκό, μετά από εγκυμοσύνη εννέα εβδομάδων, γεννά 2-5 νεογνά. Η β. η κοινή ζει στα γλυκά νερά ολόκληρης της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα συναντάται στις λίμνες και στους ποταμούς της Βόρειος Ελλάδας. Μερικά υποείδη της ζουν στην Αμερική. Στους ποταμούς των ανατολικών περιοχών της Νότιας Αμερικής συναντάται η ενυδρίς γίγας, που έχει μήκος περισσότερο από 2 μ. και θηρεύεται για τη γούνα της. Στη νοτιοανατολική Ασία και στα μεγάλα νησιά της Ινδονησίας ζει η μικρότερη β., χωρίς νύχια, και στις ακτές του βόρειου Ειρηνικού υπήρχαν παλαιότερα πολλές θαλάσσιες ενυδρίδες, με μήκος περίπου 1,2 μ. και με πολύ μικρή ουρά, περίπου 3 εκ. Η β. συναντάται σήμερα σπάνια, εξαιτίας της αμείλικτης καταδίωξης που υφίσταται. Η βίδρα η κοινή ζει στις όχθες των λιμνών και των ποταμών ολόκληρης σχεδόν της Ευρώπης.