Νυφίτσα (Mustela nivalis)
Σαρκοφάγο της μεγάλης οικογένειας των Μουστελιδών. Έχει σώμα επίμηκες και ευλύγιστο, μήκους 20-30 εκ., που καλύπτεται όλο τον χρόνο από τρίχωμα κοντό και απαλό, ξανθό στη ράχη και λευκωπό στην κοιλιά, όμοιο με τον καλοκαιρινό μανδύα της ερμελλίνης.
Η ουρά είναι κοντή, τα πόδια το ίδιο - αλλά ρωμαλέα κι εφοδιασμένα με νύχια αιχμηρά και κοφτερά.
Η νυφίτσα ζει σε ανωμαλίες του εδάφους ή στις κουφάλες των δέντρων· είναι αιμοχαρής κι αναζητεί (κυρίως
τη νύχτα) ποντικούς, τυφλοπόντικες, ακόμα και κουνέλια, λαγούς και ορνιθοειδή, στα οποία επιτίθεται δαγκώνοντάς τα με τους ισχυρούς κυνόδοντες της: επειδή καταστρέφει σε μεγάλες ποσότητες τρωκτικά της υπαίθρου βλαβερά στη γεωργία, είναι αρκετά ωφέλιμη στον άνθρωπο.
Αν συλληφθεί μικρή η νυφίτσα μπορεί εύκολα να εξημερωθεί και να γίνει στο σπίτι πιο χρήσιμη από τις γάτες στο κυνήγι του ποντικού.
Η ν. είναι παντού διαδεδομένη, στις πεδιάδες και στα βουνά σε ύψος έως 3.000 μ., στην Ευρώπη, στην Ασία και, με συγγενή είδη, στη Βόρεια Αμερική· οι πληθυσμοί της Βόρειας Αμερικής έχουν μικρότερο μέγεθος σώματος σε σχέση με αυτούς της βόρειας Αφρικής.
Η νυφίτσα (mustela nivalis) είναι σαρκοφάγο διαδομένο στην Ευρώπη, Ασία και Β. Αμερική, αναφέρεται πολλές φορές σε μύθους και παραδόσεις διαφόρων χωρών.