Ασβός (Meles meles)
Θηλαστικό της τάξης των σαρκοφάγων, της οικογένειας των μουστελιδών. Έχει συνολικό μήκος 80 εκ., από τα οποία 20 εκ. είναι η ουρά. Ο α. έχει ύψος στο ακρώμιο περίπου 30 εκ. Το κεφάλι του είναι μακρύ και καταλήγει σε ρύγχος· έχει ισχυρά δόντια, μικρά μάτια και ακουστικά πτερύγια λίγο πλατιά και στρογγυλωπά. Ο κορμός του είναι χοντρός, τα άκρα του κοντά και ισχυρά και έχει πέντε δάχτυλα εφοδιασμένα με μακριά νύχια, λίγο κυρτά, κατάλληλα για σκάψιμο. Το δέρμα του καλύπτεται
από πυκνό τρίχωμα, που είναι πολύ μακρύ στην ουρά. Ο α. είναι αρκετά κοινό ζώο στις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Κατοικεί στις ορεινές δασώδεις περιοχές και ζει μόνος του.

Σε μέρη προφυλαγμένα σκάβει μια ευρύχωρη φωλιά, η οποία αποτελείται από μια κύρια στοά, μήκους μερικών μέτρων, με διάφορους μικρούς διαδρόμους, που χρησιμεύουν για τον αερισμό της κύριας στοάς και ως έξοδος κινδύνου.
Ο α. είναι νυκτόβιο ζώο. Το δειλινό βγαίνει vα αναζητήσει την τροφή του, που αποτελείται κυρίως από έντομα, μεγάλες προνύμφες, σκουλήκια, σαλιγκάρια και μικρά σπονδυλωτά· του αρέσει πάρα πολύ το μέλι ενώ δεν περιφρονεί τις ρίζες και τους καρπούς.

Κατά το τέλος του φθινοπώρου ο α. αποσύρεται στη φωλιά του όπου περνά τον χειμώνα, κατά την διάρκεια του οποίου κοιμάται σχεδόν συνεχώς. Ύστερα από εγκυμοσύνη περίπου 45 ημερών, τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο γεννά 3-5 μικρά που γίνονται ώριμα άτομα σε δύο χρόνια.

Τον α. τον κυνηγούν για το νόστιμο κρέας του, το δέρμα του και το τρίχωμα της ουράς του, που χρησιμεύει στην κατασκευή μαλακών πινέλων ζωγραφικής.

Ένα είδος όμοιο με τον κοινό α., λίγο μικρότερο, είναι ο τρόχος ο αμερικανικός που με διάφορα υποείδη είναι ευρύτατα διαδεδομένος στη Βόρεια Αμερική. Ο α. ονομάζεται και τρόχος. Τρόχος ο αμερικανικός, είδος όμοιο με τον ευρασιατικό ασβό, αλλά πιο μικρό (μήκος 60 εκ.) είναι ευρύτατα διαδεδομένος στη Βόρεια Αμερική.
Ο ασβός, ζώο της οικογένειας των μουστελιδών, μήκους (με την ουρά) 80 εκ., ζει στα ορεινά δάση της Ευρασίας.