Νυκτερευτής (nyctereutes procyonoides)
Θηλαστικό της οικογένειας των Κυνιδών της τάξης των σαρκοφάγων, μοναδικός αντιπρόσωπος του γένους νυκτερευτής (Νyctereutes) . Λέγεται και βιβερρίδης ή μοσχαγαλίδης σκύλος, γιατί το επίμηκες σώμα του μοιάζει με τις
μοσχογαλές ή βιβέρες, αν και η γενική εμφάνιση και η συμπεριφορά του είναι σαν αυτή που δείχνει ο προκύων (κοινό ρακούν), γι’ αυτό αναφέρεται συχνά και με την ονομασία αυτή.
Το τρίχωμα του είναι γκρίζο σκούρο, πυκνό και μακρύ, προπάντων στα ανώτερα μέρη. Ο νυκτόβιος αυτός
κυνίδης, που έχει συνολικό μήκος 80 εκ. και ύψος στο ακρώμιο 18 εκ., είναι ζώο παμφάγο.
Διαδεδομένος στην ανατολική Ασία, συχνάζει στις πλούσιες σε νερά δασώδεις ζώνες, επειδή κυνηγά συχνά υδρόβια ζώα, λέγεται και σκύλος ψαράς ή ψαρόσκυλο και πιο συχνά ψαροφάγος.
Ο νυκτερευτής κατάγεται από τη νοτιοανατολική Σιβηρία, την Ιαπωνία και την Κίνα, ενώ έχει εισαχθεί και στην Ευρώπη. Το σώμα του είναι κοντόχοντρο, με συνολικό μήκος 50-70 εκ., από τα οποία περίπου τα 20 εκ. αντιστοιχούν στην ουρά, ύψος στο ακρώμιο 20 εκ. και βάρος 4-10 κιλά.
Το τρίχωμά του είναι πυκνό και μακρύ, σκούρο καφέ ή καστανοκίτρινο με μαύρες προστατευτικές τρίχες στη ράχη, ενώ αλλάζει δύο φορές τον χρόνο, τον χειμώνα και το καλοκαίρι.
Στο πρόσωπο εμφανίζει το χαρακτηριστικό πρότυπο του ρακούν, με μαύρο χρώμα γύρω από τα μάτια. Έχει μικρά και στρογγυλά αφτιά, τα πόδια του είναι κοντά και η ουρά του είναι παχιά και φουντωτή.

Είναι παμφάγο ζώο και η δίαιτά του ποικίλλει ανάλογα με την εποχιακή διαθεσιμότητα, περιλαμβάνοντας διάφορα φυτά, φρούτα, έντομα, ασπόνδυλα, ψάρια, αμφίβια, πουλιά και μικρά θηλαστικά, καθώς και πτώματα ζώων. Το ν. είναι μονογαμικό ζώο. Η αναπαραγωγή του πραγματοποιείται από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο. Το θηλυκό γεννά 4-9 μικρά ύστερα από κύηση περίπου δύο μηνών, τη φροντίδα των οποίων αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς.
Ο ν. είναι το μόνο είδος των κυνιδών το οποίο διέρχεται από ένα είδος χειμερινού λήθαργου, που μοιάζει με τη χειμέρια νάρκη, με τη διαφορά ότι το ζώο μπορεί να ξυπνήσει ευκολότερα.
Τα ζώα διαχειμάζουν κατά ζευγάρια, ενώ λίγο πριν αυξάνουν το βάρος τους μέχρι και 50%. Επιπλέον, ο νυκτερευτής είναι ο μοναδικός από τους κυνίδες που δεν γαβγίζει.