Φενέκ (Vulpes zerda)
Κοινή ονομασία των σαρκοφάγων θηλαστικών του είδους Fennecus zerda, της οικογένειας των κυνιδών. Πρόκειται για μικρόσωμη αλεπού, η οποία συναντάται στις έρημους της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Αποτελεί το πιο μικρόσωμο μέλος της οικογένειας των κυνιδών, με βάρος περίπου 1,5 κιλό, ύψος 20 εκ. στο ακρώμιο και μήκος σώματος 35-40 εκ.
Η φουντωτή ουρά του έχει μήκος περίπου 25 εκ. Το τρίχωμά της έχει το χρώμα της άμμου προσφέροντας
προστατευτική παραλλαγή στο περιβάλλον της ερήμου.
Κύριο διακριτικό γνώρισμα της αλεπούς φενέκ είναι τα τεράστια, όρθια αφτιά της, ο σκοπός των οποίων δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένος.
Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα αφτιά του χρησιμεύουν στην αποβολή θερμότητας, γεγονός πολύ σημαντικό στην έρημο, και άλλοι ότι της επιτρέπουν να συλλαμβάνει και τους πιο αμυδρούς θορύβους που προέρχονται από τα υποψήφια θηράματά της.
Περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζεστής ημέρας σε φωλιές που σκάβει βαθιά κάτω από το έδαφος και αναζητά την τροφή της κατά την διάρκεια της νύχτας.
Τρέφεται κυρίως με τρωκτικά, αλλά και με σαύρες, μικρά πουλιά, έντομα και φυτικές τροφές και μπορεί να αντέξει για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς νερό.
Το θηλυκό γεννά από 3 έως 5 μικρά ύστερα από κυοφορία 50 ημερών.