Ιαγουάρος (Panthera onca)
Κοινή ονομασία του σαρκοφάγου θηλαστικού Panthera onca της οικογένειας των αιλουροειδών· είναι επίσης γνωστό με την ονομασία τζάγκουαρ. Το σώμα του, μήκους 1,50-2 μ. και ύψους στο ακρώμιο 0,8-1 μ., είναι ευκίνητο και ρωμαλέο. Το τρίχωμά του έχει ανοιχτό ή σκούρο ξανθό χρώμα στη ράχη και στα πλευρά, λευκό στην άκρη του ρύγχους και στα κατώτερα άκρα, ενώ ολόκληρο είναι διάστικτο από μαύρες κηλίδες και δακτυλίους. Σε μερικά άτομα το χρώμα είναι πολύ
σκούρο ή ακόμα και μαύρο. Ο ιαγουάρος μοιάζει γενικά με τη λεοπάρδαλη, αλλά είναι πιο εύρωστος, με μεγαλύτερο κεφάλι και διαφορές στο τρίχωμα. Τα πόδια του είναι δυνατά, μέτριου μήκους και φέρουν ισχυρούς και αιχμηρούς γαμψώνυχες που είναι ανασταλτοί.
Ο ιαγουάρος ζει στην Αμερική, από την Καλιφόρνια (ΗΠΑ) μέχρι την Παταγονία στη Νότια Αμερική. Ζει σε ποικίλα ενδιαιτήματα, από τα πυκνά δάση μέχρι τις δασώδεις όχθες των ποταμών και τις βαλτώδεις ζώνες με ψηλά χόρτα, όπου μένει κρυμμένος την ημέρα και τη νύχτα, αναζητώντας χερσαία ή υδρόβια ζώα.
Επιτίθεται κατά των πιθήκων, των ταπίρων και των καπιμπάρων, των αλόγων, καθώς και διάφορων μηρυκαστικών. Στα ζώα με τα οποία τρέφεται περιλαμβάνονται επίσης οι χελώνες, τα ψάρια και τα πουλιά που ζουν στους βάλτους. Επιτίθεται, εξάλλου, στα κατοικίδια ζώα και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο και για τον ίδιο τον άνθρωπο.
Οι ιαγουάροι είναι μοναχικά ζώα και ζουν μαζί μόνο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Το θηλυκό, μετά από περίοδο κύησης 93-110 ημερών, γεννά 1-4 τυφλά μικρά, την ανατροφή των οποίων αναλαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα.
Στο είδος Panthera onca διακρίνονται 8 υποείδη, τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση· κάποια από αυτά συναντώνται μόνο σε ζωολογικούς κήπους. Οι κυριότερες αιτίες της μείωσης του πληθυσμού τους είναι το ανεξέλεγκτο κυνήγι για τη γούνα τους από τους κυνηγούς άγριων ζώων, καθώς και η καταστροφή των φυσικών τους ενδιαιτημάτων.