Κρυπτόπρωκτος (Cryptoprocta)
Γένος σαρκοφάγων θηλαστικών της οικογένειας viverridae. Πρόκειται για ιθαγενές ζώο της Μαδαγασκάρης και το μεγαλύτερο από τα αρπακτικά του νησιού.
Το κυριότερο είδος είναι το Cryptoprocta ferox, γνωστό και με την κοινή ονομασία φόσα. Ο κρυπτόπρωκτος έχει σώμα, έκφραση προσώπου και συσταλτά γαμψά νύχια όπως και τα άλλα αιλουροειδή.
Το επιμηκυσμένο ρύγχος, τα χαμηλά πόδια και τα μικρά αφτιά του θυμίζουν,
εξάλλου, τις οζογαλές (Mustela putorius). Το μήκος του σώματός του φτάνει τα 1,70 μ., από τα οποία τα 90 εκ. ανήκουν στην ουρά. Ο κ. έχει μικρό κεφάλι και τρίχωμα έντονα κόκκινου χρώματος, αν και συναντώνται και άτομα με μαύρο τρίχωμα.
Διαθέτει πολύ καλή ακοή, όραση και όσφρηση. Τα δόντια του είναι μικρότερα σε μέγεθος και αριθμό σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της ίδιας οικογένειας. Η δίαιτά του, γενικά, περιλαμβάνει μικρά θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, αμφίβια και έντομα, ενώ είναι εξαίρετος αναρριχητής, γεγονός που του επιτρέπει να κυνηγάει λεμούριους πάνω στα δέντρα· επίσης, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις επίθεσής του σε πουλερικά αγροτικών σπιτιών.
Ο κρυπτόπρωκτος είναι νυκτόβιο και μοναχικό ζώο και δεν επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά, εκτός ίσως κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Ο μόνος θηρευτής του κ. είναι ο άνθρωπος.