Τάπιρος (tapirus)
Γένος οπληφόρων θηλαστικών της οικογένειας των ταπιριδών. Πρόκειται για ογκώδη ζώα με παχύ δέρμα και κωνικό κεφάλι, που καταλήγει σε μικρή προβοσκίδα στην άκρη της οποίας βρίσκονται τα ρουθούνια.
Τα μπροστινά άκρα τους είναι τετραδάκτυλα, ενώ τα πισινά τριδάκτυλα. Οι τάπιροι είναι φιλήσυχα ζώα, που ζουν στην Αμερική και στην Ασία, σε μικρές ομάδες και τρέφονται κυρίως με ρίζες.
Ο ινδικός τάπιρος, αντιπροσωπευτικό
είδος του γένους είναι παχύτερος από τον αμερικανικό και το τρίχωμά του είναι μαύρο, εκτός από ένα τμήμα στην πλάτη και στα νεφρά, που είναι σταχτόχρωμο προς το λευκό.
Τάπιρος ο χερσόβιος ή αμερικανικός. Τάπιρος ο ινδικός ή μάιμπα.
γένος περισσοδάκτυλων θηλαστικών με 4 είδη τών τροπικών δασών τού Νέου Κόσμου και τής Μαλαισίας, συγγενικών με τα ιπποειδή και τους ρινόκερους, που συγκροτούν την οικογένεια ταπιρίδες.
περισσοδάκτυλα και περιττοδάκτυλα
τάξη οπληφόρων φυτοφάγων θηλαστικών που χαρακτηρίζονται από περιττό αριθμό δακτύλων τουλάχιστον στα πίσω πόδια τους, τάξη που περιλαμβάνει 15 αρτίγονα ήδη κατανεμημένα σε τρεις οικογένειες, τα ιππόμορφα, τους ρινοκέρους και τους ταπίρους.
περισσοδάκτυλος και περιττοδάκτυλος
αυτός που έχει περισσότερα από τον κανονικό αριθμό δάκτυλα τού χεριού ή τού ποδιού ("τοῑς ὄγκοις μεγάλαι καὶ περιττοδάκτυλοι", Γεωπ.)