Πούμα (felis concolor)
Θηλαστικό της οικογένειας των αιλουροειδών, της τάξης των σαρκοφάγων. Έχει συνολικό μήκος μέχρι 1,85 μ. από τα οποία τα 65 εκ. καταλαμβάνει η ουρά, και ύψος μέχρι το ακρώμιο 50 – 70 εκ. Το τρίχωμά του είναι κοντό και πυκνό και ο χρωματισμός του ποικίλλει από καστανοκόκκινος ή καστανοκίτρινος μέχρι γκρίζος, ενώ στην κοιλιακή επιφάνεια του σώματος είναι λευκωπός. Όπως και τα άλλα αιλουροειδή έχει τέλεια οδοντοφυΐα, με πολύ ανεπτυγμένους κυνόδοντες.
Εξαιρουμένου του ιαγουάρου, είναι το μεγαλύτερο αιλουροειδές της Αμερικής και ο χώρος διάδοσής του είναι τεράστιος, επειδή εκτείνεται από τις βόρειες ΗΠΑ μέχρι την Παταγονία και περιλαμβάνει τα πλέον διαφορετικά περιβάλλοντα.
Tο πούμα είναι πολύ ευκίνητος, ταχύτατος δρομέας και θαυμάσιος αναρριχητής· τρέφεται με θηλαστικά μικρών και μεσαίων διαστάσεων και με πουλιά, που κυνηγά κατά προτίμηση τις εσπερινές και νυχτερινές ώρες. Tο πούμα δεν επιτίθεται κατά του ανθρώπου και μόνο σπρωγμένο από την πείνα πλησιάζει στα αγροκτήματα για να βρει πρόβατα, κουνέλια και πουλερικά.
Εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής, το αιλουροειδές αυτό ζει μοναχικά· μετά από περίπου τρεις μήνες κύησης, το θηλυκό γεννά ένα ή δύο μικρά, τα οποία κρύβει ανάμεσα στα πετρώματα ή στην πυκνή βλάστηση. Πούμα (felis concolor). Το αιλουροειδές αυτό είναι το μεγαλύτερο της Αμερικής μετά τον ιαγουάρο με συνολικό μήκος ως 2 μέτρα περίπου.
Το κυνήγι του π. και η καταστροφή των βιοτόπων του από τον άνθρωπο, έχουν περιορίσει σημαντικά την εξάπλωσή του.
Αναφέρεται με διάφορες κοινές ονομασίες, όπως κούγκαρ, πάνθηρας και λιοντάρι των βουνών, αλλά είναι περισσότερο γνωστό ως πούμα.