Έχιδνα, Ταχυγλωσσίδες (Tachyglossidae)
Κοινή ονομασία θηλαστικών της οικογένειας των ταχυγλωσσιδών, της τάξης των μονοτρημάτων.
Η οικογένεια περιλαμβάνει τα γένη Tachyglossus και Zaglossus, τα οποία διαβιούν στην Αυστραλία, στην Τασμανία και στη Νέα Γουινέα.
Το σώμα τους είναι στρογγυλό, μήκους περίπου 50 εκ., με κοντά πόδια και υποτυπώδη ουρά· εκτός από τις σκληρές, σκουρόχρωμες τρίχες που καλύπτουν το σώμα τους, η ράχη και οι πλευρές είναι σκεπασμένες με κοντά και αιχμηρά κιτρινωπά αγκάθια, δίνοντας τη μορφή σκαντζόχοιρου και προσφέροντάς τους ένα αποτελεσματικό μέσο άμυνας. Το στόμα τους, μια μικρή και ανεπαίσθητα κινούμενη σχισμή χωρίς δόντια, βρίσκεται στο άκρο ενός λεπτού κυλινδρικού ρύγχους.
Οι ε. διαθέτουν μεγάλα νύχια, με τα οποία σκάβουν το χώμα για να βρουν μυρμήγκια, τερμίτες και άλλα έντομα, τα οποία συλλαμβάνουν με την εκτατή, σκωληκόμορφη, κολλώδη γλώσσα τους. Τα ενήλικα άτομα των ε. δεν έχουν δόντια, παρότι η υπερώα και η βάση της γλώσσας τους καλύπτονται από άκανθες.
Σε περίπτωση κινδύνου, η έ. μαζεύεται σαν σφαίρα, όπως ο σκαντζόχοιρος. Είναι νυχτόβιο, μοναχικό ζώο και την ημέρα κρύβεται σε υπόγειες φωλιές.
Εξωτερικά, τα άτομα των δύο φύλων δεν εμφανίζουν καμία διαφορά, εκτός από την παρουσία ενός σπιρουνιού στα πίσω πόδια των αρσενικών, το οποίο απουσιάζει από τα θηλυκά.
Το θηλυκό γεννά ένα μεμβρανώδες αβγό, το οποίο επωάζει περίπου για δύο εβδομάδες σε έναν στοιχειώδη επωαστικό μάρσιπο ή θύλακο.
Μέσα σε αυτόν χύνεται, από δύο μαστικούς αδένες χωρίς θηλές, γάλα ροζ χρώματος, με το οποίο τρέφεται το γυμνό και αδύναμο νεαρό άτομο.
Τα δύο γένη έ. περιλαμβάνουν από ένα είδος το καθένα, τα Tachyglossus aculeatus και Zaglossus bruijni.
Το Zaglossus bruijni, γνωστό ως μακρόρρυγχη έ., ζει αποκλειστικά στην Νέα Γουινέα και εμφανίζει διάφορες φυλές, οι οποίες θεωρούνται, από ορισμένους επιστήμονες, ξεχωριστά είδη.
Το είδος Tachyglossus aculeatus έχει μικρότερο μέγεθος, διαθέτει κοντύτερο ρύγχος και είναι περισσότερο διαδεδομένο από τη μακρόρρυγχη έ.· ζει σε ποικίλα περιβάλλοντα της Αυστραλίας, της Τασμανίας και της Νέας Γουινέας.
Νωδά, Βραδυποδόμορφα (Pilosa)
- Home-icon
- Σαρκοφάγα
- _Αιλουροειδή
- _Κυνοειδή
- __Κυνίδες
- __Αρκτίδες
- _Μουστελίδες
- _Βιβερίδες
- _Δασυουρίδες
- _Φωκίδες
- Αρτιοδάκτυλα
- _Βοοειδή
- __Αντιλοπίδες
- __Αιγώδη
- __Βοοίνες
- __Κεφαλοφίνες
- _Ελαφίδες
- _Καμηλίδες
- _Καμηλοπαρδαλίδες
- _Συΐδες
- _Ιπποποταμίδες
- _Μοσχίδες
- _Αντιλοκαπρίδες
- Πίθηκοι
- _Κατάρρινοι
- _Κερκοπιθηκίδες
- _Πλατύρρινοι
- _Λεμουριόμορφα
- Τρωκτικά
- _Σκιουρόμορφα
- _Μυόμορφα
- _Λαγόμορφα
- _Υστρικόμορφα
- _Εντομοφάγα
- Mega Menu
- Θαλάσσια
- _Κητώδη
- _Φάλαινες
- _Δελφινίδες
- _Φωκίδες
- _Σειρηνοειδή
- Μαρσιποφόρα
- _Διπρωτόδοντα
- _Δασυουρίδες
- Πουλιά