Μυρμηκοφαγίδες (Myrmecophagidae)
Κοινή ονομασία θηλαστικών της οικογένειας των μυρμηκοφαγιδών, της τάξης των νωδών. Ο τριδάκτυλος ή χαιτοφόρος μυρμηκοφάγος (myrmecophaga tridactyla ή jubata), που ζει στην Κεντρική και Νότια Αμερική, μπορεί να φτάσει σε μήκος 2,5 μ. και βάρος 45 περίπου κιλών.
Έχει κεφάλι πολύ επίμηκες και ρύγχος κωνικοκυλινδρικό, ελαφρά κεκαμμένο προς τα κάτω· από το άκρο του ρύγχους μπορεί να προεκταθεί η σκωληκόμορφη γλώσσα, μήκους πάνω από 40 εκ., που καλύπτεται από ένα ιξώδες σάλιο, με το οποίο ο μυρμηκοφάγος συλλαμβάνει μυρμήγκια, τερμίτες και άλλα έντομα.
Ο μυρμηκοφάγος δεν έχει καθόλου δόντια· το σώμα του καλύπτεται από τρίχες, κοντές στο κεφάλι και μακριές στα πλευρά, στη ράχη και στην ουρά.
Τα μπροστινά άκρα είναι πιο ισχυρά και πιο κοντά από τα πίσω κατά το βάδισμα, ο μυρμηκοφάγος στηρίζει στο έδαφος το πέλμα των πίσω ποδιών και μόνο το εξωτερικό χείλος των μπροστινών. Τα δάχτυλα των τεσσάρων άκρων είναι όλα εφοδιασμένα με μακριά νύχια που μπορούν να χρησιμεύσουν ως θαυμάσιο όπλο άμυνας· τα νύχια των μπροστινών ποδιών είναι ιδιαίτερα διαμορφωμένα για να διαμελίζουν τους τερμίτες.

Ύστερα από 190 ημερών κύηση, το θηλυκό γεννά ένα μόνο μικρό, που η μητέρα φέρνει συχνά στη ράχη της κατά τους τρεις μήνες του θηλασμού.
Ο μυρμηκοφάγος δεν σκάβει φωλιά· τη νύχτα ή και την ημέρα κοιμάται στα χόρτα και καλύπτεται με τη μακριά τριχωτή ουρά του.

Άλλο είδος μυρμηκοφάγου αρκετά γνωστό είναι η ταμάντουα η τετραδάκτυλος (tamandua tetradactyla), την οποία οι κάτοικοι της Παραγουάης oνομάζουν καγκουάρε: αυτός είναι αρκετά μικρότερος από τον προηγούμενο και ζει γενικά πάνω στα δέντρα· τρέφεται κι αυτός με έντομα, που τα αναζητεί συνήθως κάτω από το φλοιό ή το ξύλο των σαπισμένων κορμών δέντρων.

Ο πιο μικρός από τους μυρμηκοφαγίδες είναι ο κυκλόπους ο διδάκτυλος (cyclopes didactylus) που διαφέρει από το μυρμηκοφάγος τον τριδάκτυλο και την ταμάντουα όχι μόνο ως προς τις διαστάσεις, αλλά και ως προς τα άλλα χαρακτηριστικά.
Το ζώο αυτό έχει μήκος 20 περίπου εκ., χωρίς την ουρά, και καλύπτεται από απαλό τρίχωμα· το ρύγχος του είναι κοντό και η ουρά του, με εξαιρετική συλληπτήριά ικανότητα, έχει μήκος όσο σχεδόν και το σώμα του· τα ισχυρά δρεπανοειδή νύχια του είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένα στα δύο από τα τέσσερα δάχτυλα καθενός από τα μπροστινά άκρα· τα τέσσερα δάχτυλα των πίσω ποδιών έχουν νύχια ίσου μήκους.
Ο κυκλόπους ζει επάνω στα δέντρα των πυκνών δασών του Μεξικού και της ισημερινής Αμερικής, όπου τρέφεται με έντομα που αναζητεί κυρίως τις νυχτερινές ώρες.
Η ταμάντουα η τετραδάκτυλος είναι το μικρότερο σε διαστάσεις είδος μυρμηκοφάγου και συνηθίζει να ζει πάνω στα δέντρα.
Ο μυρμηκοφάγος μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 2,5 μ. και βάρος τα 45 κιλά, ενώ η γλώσσα του έχει μήκος πάνω από 40 εκατοστά.

Νωδά, Βραδυποδόμορφα (Pilosa)