Αρμαδίλλοι, Δασύποδα (Dasypoda)
Γένος μικρών θηλαστικών, που ζουν στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Ο κοινός αρμαδίλος (δασύπους ο εννεάζωος) έχει κοντά πόδια και το σώμα του σκεπάζεται με πολυγωνικές κεράτινες φολίδες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους κατά εγκάρσιες σειρές, που στη μέση της ράχης είναι αρθρωτές και σχηματίζουν εννέα ζώνες, επιτρέποντας έτσι στο ζώο αυτό να μαζεύεται και να γίνεται σαν μπάλα όταν του επιτεθούν.
Στο κεφάλι και τη μακριά στρογγυλή ουρά του οι φολίδες έχουν διάταξη όμοια με τα κεραμίδια στις στέγες.
Το ρύγχος του είναι μακρύ· το στόμα του δεν έχει μπροστινά δόντια, συνήθως όμως έχει γομφίους χωρίς αδαμαντίνη ουσία.
Ο αρμαδίλος τρέφεται με φυτικές ουσίες και έντομα που ψάχνει να βρει στο χώμα σκάβοντας με τα ισχυρά νύχια των ποδιών του· αφού καταστρέψει τις μυρμηγκοφωλιές ή τις φωλιές των τερμιτών με τα νύχια του, μαζεύει τους ενοίκους τους με τη μακριά και κολλώδη γλώσσα του.
Είναι νυκτόβιο ζώο· την ημέρα κάθεται κρυμμένο σε στοές που φτιάχνει μέσα στο χώμα και βγαίνει μόνο το βράδυ για να αναζητήσει την τροφή του.
Οι Μεξικανοί τον κυνηγούν για το κρέας του. Ορισμένα είδη αρμαδίλων, όταν αισθανθούν απειλή, μαζεύονται σαν μπάλα για να προφυλάξουν τα μέρη του σώματός τους που δεν προστατεύονται από κεράτινες φολίδες.
Ο τριχωτός αρμαδίλος· η κοιλιά του, τα πόδια του και μια ζώνη της ραχιαίας θωράκισής του καλύπτονται με τρίχες.

Νωδά, Βραδυποδόμορφα (Pilosa)