Κοινή ονομασία μαρσιποφόρων θηλαστικών του είδους Myrmecobius fasciatus, της οικογένειας των μυρμηκοβιιδών (Myrmecobiidae).
Πρόκειται για μικρό, εντομοφάγο μαρσιποφόρο της Αυστραλίας με πολύ μακριά, κολλώδη γλώσσα με την οποία συλλαμβάνει την τροφή του.
Το σώμα του, μήκους περίπου 25 εκ., καταλήγει σε μακριά, φουντωτή ουρά και καλύπτεται από πυκνό, γκρίζο μέχρι καστανοκόκκινο τρίχωμα, με χαρακτηριστικές καφέ και λευκές εγκάρσιες ραβδώσεις στο δεύτερο μισό του.
Σε κάθε πλευρά του κεφαλιού φέρει μία μαύρη ρίγα, που ξεκινά από το αφτί και καταλήγει στην άκρη του μακριού, οξύληκτου ρύγχους του.
Τα θηλυκά έχουν τέσσερις θηλές, ενώ ο μάρσιπος απουσιάζει.
Λόγω των διατροφικών συνηθειών και της εμφάνισής του, το ν. είναι γνωστό και ως ραβδωτός μυρμηκοφάγος, αν και τρέφεται κυρίως με τερμίτες.
Το νούμπατ συναντάται κυρίως σε δάση ευκαλύπτων, όπου είναι δραστήριο την ημέρα.
Για να τραφεί, το ζώο αυτό καταναλώνει τεράστιους αριθμούς τερμιτών, ενίοτε μυρμηγκιών, τα οποία αναζητά την ημέρα στο έδαφος με τη βοήθεια της όσφρησής του· μόλις εντοπίσει τη φωλιά, την ανοίγει με τα μεγάλα νύχια των δυνατών πρόσθιων άκρων του και στη συνέχεια συλλαμβάνει τα έντομα με τη γλώσσα του.
Το νούμπατ ζει μοναχικά, εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής που λαμβάνει χώρα μεταξύ Δεκεμβρίου-Απριλίου.
Το θηλυκό γεννά συνήθως τέσσερα μικρά πρώιμης ανάπτυξης, τα οποία παραμένουν προσκολλημένα στις θηλές της μητέρας τους –όπου προστατεύονται μόνο από το τρίχωμα της κοιλιάς της–, μέχρι τους τέσσερις μήνες· στη συνέχεια η μητέρα σταματά να τα κουβαλά συνέχεια μαζί της και τα αφήνει σε μια προφυλαγμένη φωλιά, όπου συνεχίζει να τα ταΐζει.
Το νούμπατ, λόγω της καταστροφής των ενδιαιτημάτων του και της θήρευσής του από άλλα ζώα, όπως τα ντίνγκο, περιορίζεται πλέον μόνο στη νοτιοδυτική Αυστραλία και θεωρείται είδος απειλούμενο με εξαφάνιση.
μυρμηκόβιος (Myrmecobius)
Γένος μαρσιποφόρων θηλαστικών της οικογένειας των δασυουριδών (Dasyuridae) ή μυρμηκοβιιδών, με μοναδικό αντιπρόσωπο το είδος Myrmecobius fasciatus, γνωστό με την κοινή ονομασία νούμπατ.
Γένος μαρσιποφόρων θηλαστικών της οικογένειας των δασυουριδών (Dasyuridae) ή μυρμηκοβιιδών, με μοναδικό αντιπρόσωπο το είδος Myrmecobius fasciatus, γνωστό με την κοινή ονομασία νούμπατ.
Νωδά, Βραδυποδόμορφα (Pilosa)