Δασυουρίδες (dasyuridae)
Οικογένεια μαρσιποφόρων θηλαστικών ζώων της υπόταξης των πολυπρωτοδόντων. Ζουν στην Αυστραλία και στη Νέα Γουινέα. Είδη της οικογένειας αυτής είναι ο δασύουρος,ο θηλακίνος,ο σαρκόφιλος,η φασκογαλή κ.ά.
Είναι σαρκοφάγα ζώα, που τρέφονται με έντομα, μικρά θηλαστικά και πουλιά.
Το μέγεθός τους ποικίλλει από το μέγεθος του λύκου έως του ποντικού. Έχουν ανεπτυγμένη και φουντωτή ουρά και τριγωνικό κεφάλι που καταλήγει σε
ρύγχος. Ο μάρσιπος στα περισσότερα είδη είναι ατελής ή λείπει εντελώς, αλλά ακόμα και όταν υπάρχει είναι στραμμένος προς τα πίσω. Οι δ. είναι όμορφα ζώα, με μαύρο τρίχρωμα ή κοκκινωπό με άσπρες βούλες.
Όλα τα είδη είναι νυχτόβια. Από τις δ. ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο είδος δασύουρος ο στικτός,που ζει στη νότια Αυστραλία και στην Τασμανία. Το συνολικό μήκος του φτάνει το 1 μ. και η ουρά του τα 40 εκ. Έχει ωραίο μαλακό τρίχωμα, σκούρο ξανθοκόκκινο με λευκά στίγματα στη ράχη.
Το κεφάλι του είναι μακρουλό με κοντά αφτιά και μακριά μουστάκια. Κυνηγά, κυρίως τις νύχτες, μικρά θηλαστικά και πουλιά, που τα αιφνιδιάζει στη φωλιά τους.
Διαθέτει, όπως και ο σκύλος, 42 δόντια και συχνά 46, με γαμψούς κυνόδοντες και μυτερούς γομφίους.
Συγγενικά είδη, με σχεδόν όμοια γεωγραφική εξάπλωση, είναι ο δ. ο ανατολίτης,ο διάβολος της Τασμανίας και ο σατανάς. Ο διάβολος της Τασμανίας συγγενεύει ιδιαίτερα με τον λύκο της Τασμανίας, θηλαστικό γνωστό και με το όνομα θηλακίνος, σαρκοφάγο, νυχτόβιο και από τα πιο μεγαλόσωμα ζώα της οικογένειας.
Ο δασύουρος ο στικτός, της οικογένειας των δασυουριδών, ζει στη νότια Αυστραλία και στην Τασμανία.