Βιβερίδες (viverridae)
Οικογένεια σαρκοφάγων θηλαστικών. Περιλαμβάνει περίπου 20 γένη και περισσότερα από 30 είδη, ιθαγενή της Ασίας, της Αφρικής και της νότιας Ευρώπης. Τα θηλαστικά αυτά είναι μετρίου μεγέθους και μοιάζουν με γάτες. Έχουν επίμηκες σώμα, μήκους 30 εκ. μέχρι 1 μ. χωρίς την ουρά, μικρό κεφάλι με μικρά αιχμηρά αφτιά, κοντά πόδια και πολύ μακριά, θυσανωτή ουρά. Το τρίχωμά τους είναι πυκνό, συνήθως κίτρινο ή γκριζωπό, με σκούρες κηλίδες ή λωρίδες. Η οδοντοστοιχία τους
αποτελείται από 12 κοπτήρες, 4 κυνόδοντες, 12-16 προγομφίους και 4-8 γομφίους.
Τα πόδια τους έχουν πέντε ­–και, σπανιότερα, τέσσερα– δάχτυλα, εφοδιασμένα με μερικώς συσταλτά νύχια.
Τα ζώα της οικογένειας, προσαρμοσμένα στα πιο διαφορετικά περιβάλλοντα, είναι συνήθως νυκτόβια και δραστήρια, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένες αισθήσεις. Η τροφή τους αποτελείται κυρίως από μικρά σπονδυλωτά και διάφορα ασπόνδυλα, ενώ ορισμένα είδη τρέφονται και με φυτικές ουσίες. Τα περισσότερα από αυτά ζουν μοναχικά ή σε ζευγάρια.

Η αναπαραγωγή τους γίνεται σε οποιαδήποτε εποχή του έτους, ενώ μόνο τα είδη που είναι διαδεδομένα στις βόρειες περιοχές αναπαράγονται κατά τους θερινούς μήνες. Σε κάθε τοκετό γεννιούνται 2-6 μικρά, με την ανατροφή των οποίων ασχολείται αποκλειστικά το θηλυκό.
Στην οικογένεια αυτή ανήκουν γνωστά θηλαστικά, όπως οι μοσχογαλές και οι μαγκούστες. Οι βιβερίδες διαιρούνται σε διάφορες υποοικογένειες, οι κυριότερες από τις οποίες είναι αυτές των βιβερινών, με τα γένη Viverra, Viverricula, Civettictis κ.ά., των ημιγαλινών, με τα γένη Hemigalus και Cynogale, των παραδοξουρινών, με τα γένη Paradoxurus και Arctictis, των ερπηστινών, με γνωστότερο το γένος Herpestes, κ.ά.