Αρκτίδες (Ursidae)
Οικογένεια σαρκοφάγων θηλαστικών στην οποία ανήκουν οι αρκούδες και τα συγγενικά σε αυτές γένη (Πολική ή λευκή ή θαλάσσαρκτος, Μέλουρσος (Melursus ursinus), Ήλαρκτος (Helarctos) εύαρκτος, Αιλουρόπους (Ailuropoda) κλπ.). Τα είδη της οικογένειας αυτής διαφέρουν από τα άλλα σαρκοφάγα τόσο στην τροφή όσο και στις συνήθειες.
Τα περισσότερα είναι παμφάγα, μερικά όμως μόνο χορτοφάγα. Βαδίζουν με χαρακτηριστικό τρόπο, γι’ αυτό και
ονομάζονται πελματοβάμονα.
Τα θηλυκά τους γεννούν ένα έως δύο μικρά. Έχουν βαρύ σώμα, μεγάλο ρύγχος, μικρά αφτιά και λαιμό, καθώς και μικρή ουρά που είναι κρυμμένη στο πυκνό τους τρίχωμα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ οι τραπεζίτες τους είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, οι προγόμφιοι είναι ατροφικοί. Οι α. ζουν στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.
πελματοβάμονα
Περιληπτική ονομασία για τα θηλαστικά τα οποία, όταν περπατούν, στηρίζουν στο έδαφος ολόκληρο το πέλμα του ποδιού τους, περιλαμβανομένου του ταρσού (στα πίσω άκρα) και του καρπού (στα μπροστινά άκρα).
Τυπικά παραδείγματα π. θηλαστικών αποτελούν οι αρκτίδες (αρκούδες) και οι μουστελίδες (κουνάβια, νυφίτσες, ασβοί κ.ά.).
Γενικά για ό,τι αφορά τη χρήση του τελευταίου τμήματος των ποδιών κατά τη βάδιση, τα υπόλοιπα θηλαστικά διακρίνονται σε δακτυλοβάμονα και οπληφόρα.
δακτυλοβάμονα
Ζώα που όταν περπατούν στηρίζονται μόνο στα δάχτυλα των ποδιών τους (όπως για παράδειγμα οι σκύλοι, οι γάτες και τα άλλα αιλουροειδή), σε αντίθεση με τα πελματοβάμονα, τα οποία βαδίζουν πατώντας σε ολόκληρο το πέλμα τους (όπως οι αρκούδες). Άλλα ζώα στηρίζονται μόνο στην τελευταία φάλαγγα των δαχτύλων (όπως τα άλογα και τα αρτιοδάκτυλα).
1. Κυρίως άρκτος (Ursus). άρκτος η καστανόχρους Ursus arctos, μαύρη η αμερικανική άρκτος (Ursus americanus), Ursus thibetanus, Ursus maritimus. Με μεγάλο σώμα, μακρύ ρύγχος, μικρά αφτιά και μάτια, γυμνά πέλματα και τραχύ και πυκνό τρίχωμα.
2. Πολική ή λευκή ή θαλάσσαρκτος. Ζει στις πολικές περιοχές των πλωτών πάγων.
3. Ήλαρκτος (Helarctos). Συναντιέται στη Σρι Λάνκα, στην Ινδία, στην Ινδοκίνα.
4. Μέλουρσος (Melursus). Με μακριά χείλη, σαν το ρύγχος του χοίρου. Το βάρος όλων κυμαίνεται από 120 - 800 κιλά.

Helarctos malayanus

Melursus ursinus

Tremarctos ornatus

Ursus americanus


Ursus arctos

Ursus maritimus

Ursus tibetanus

Panda