Μπαριμπάλ (Ursus americanus)
Κοινή ονομασία των σαρκοφάγων θηλαστικών του είδους Ursus americanus, της οικογένειας των αρκτιδών. Πρόκειται για την πιο κοινή αρκούδα της Βόρειας Αμερικής, γνωστή και ως μαύρη αμερικανική αρκούδα.
Το μ. έχει ύψος στο ακρώμιο περίπου 1 μ. και το βάρος του κυμαίνεται από 50 μέχρι 400 κιλά.
Διακρίνεται από τα υπόλοιπα είδη του γένους Ursus από τα αφτιά του, που είναι μακρύτερα και λιγότερο τριχωτά, καθώς και από το κυρτό σχήμα του
σώματός του. Το χρώμα του τριχώματός του ποικίλλει, από κατάμαυρο, που είναι και το συνηθέστερο, μέχρι καστανοκόκκινο, ξανθό, ακόμα και γκριζογάλανο ή άσπρο στους βορειότερους πληθυσμούς.
Τα θηλυκά, έπειτα από κύηση περίπου 7 μηνών, γεννούν 1-5 μικρά, τα οποία είναι γυμνά, τυφλά, ζυγίζουν λίγα μόλις γραμμάρια και εγκαταλείπουν τη φωλιά μετά από περίπου 18 μήνες.

Το μ. τρέφεται κυρίως με φυτικές ουσίες, όπως γρασίδι, φρούτα, σπέρματα κλπ., ενίοτε με έντομα και τις προνύμφες τους και με νεκρά σπονδυλόζωα. Κολυμπάει καλά, γεγονός που του επιτρέπει να συλλαμβάνει ακόμα και ψάρια.
Συναντάται στα δάση των περισσότερων πολιτειών των ΗΠΑ, σε όλο τον Καναδά και στην Αλάσκα. Στις πιο ψυχρές περιοχές περνά μεγάλο τμήμα του χειμώνα σε χειμερία νάρκη.
Το μπαριμπάλ (euarctos americanus) ζει κυρίως στα δάση της Βόρειας Αμερικής.