Μυωξός (Glis ή Myoxus)
Γένος τρωκτικών θηλαστικών της οικογένειας των μυωξιδών (myoxidae), με μοναδικό αντιπρόσωπο το είδος Myoxus glis.
Σε άλλα ταξινομικά συστήματα η οικογένεια αναφέρεται με την επιστημονική ονομασία γκλιρίδες (gliridae) και το γένος μετονομάζεται σε Glis (είδος Glis glis).
Γενικά, με την ονομασία μυωξός είναι κοινώς γνωστά όλα τα είδη (περίπου 26) της οικογένειας των μυοξιδών ή γκλιριδών.
Πρόκειται για νυκτόβια, δενδρόβια τρωκτικά, μικρού μέχρι μεσαίου μεγέθους, τα οποία μοιάζουν γενικά με τους σκίουρους και είναι διαδεδομένα στην Ευρώπη, στην Αφρική και στην Ασία.
Τα περισσότερα είδη έχουν μεγάλα στρογγυλά αφτιά, συμπαγές σώμα, το οποίο καλύπτεται από πυκνό και μαλακό τρίχωμα, κοντά πόδια και μακριά, συνήθως φουντωτή, ουρά.
Τα μπροστινά πόδια τους φέρουν τέσσερα δάχτυλα και τα πίσω πέντε, όλα εφοδιασμένα με κοντά, γαμψά νύχια.
Οι μυωξοί που ζουν στις εύκρατες περιοχές πέφτουν τον χειμώνα σε χειμερία νάρκη, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες.
Μυωξός (glis glis)
Το είδος μυωξός Myoxus ή Glis glis είναι διαδεδομένος με διάφορα υποείδη σε σημαντικό μέρος της Ευρώπης και της Ασίας, έχει συνολικό μήκος 30 περίπου εκ., από τα οποία τα 13 καταλαμβάνει η ουρά. Το δέρμα του έχει χρώμα γκρίζο ή, σπανιότερα, καστανό στη ράχη και ασπροκίτρινο στην κοιλιά.
Η οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια· η άνω γνάθος φέρει ένα μόνο ζεύγος κοπτήρων, γιατί ο μυωξός είναι απλόδοντο.
Το τρωκτικό αυτό κρύβεται και κοιμάται την ημέρα, ενώ τη νύχτα αναζητά την τροφή του, η οποία αποτελείται από καρπούς, αβγά και νεοσσούς πουλιών.
Το φθινόπωρο ο μ. αποθηκεύει στη φωλιά του τις φυτικές τροφές, τις οποίες τρώει το χειμώνα στα σύντομα διαστήματα που διακόπτει τη χειμερινή νάρκη του· η τελευταία διαρκεί συνήθως από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάιο.

Τα θηλυκά γεννούν τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο 2-10 γυμνά και τυφλά μικρά, τα οποία απογαλακτίζονται περίπου 5 εβδομάδες αργότερα.
Σε μερικές περιοχές, ο μ. είναι εξαιρετικά επιβλαβής, καθώς καταστρέφει σημαντικό ποσοστό καλλιεργειών φρούτων, ενώ σε άλλες καταδιώκεται για τη γούνα του, το λίπος του, ή ακόμα και το κρέας του.
Άλλα γνωστά μέλη της οικογένειας είναι τα είδη του γένους Graphiurus, ιθαγενή της Αφρικής, και το μικρόσωμο είδος Muscardinus avellanarius, ιθαγενές της Ευρώπης και της Ασίας.