Πεκάρι, δικότυλος ο ταινιοφόρος(tayassu tajacu ή dicotyles torquatus)

Αρτιοδάκτυλο της οικογένειας των ταγιασυϊδών (Tayassuidae). Έχει ύψος περίπου 50 εκ. και μοιάζει με μικρό αγριόχοιρο. Στα αρσενικά, οι επάνω κυνόδοντες είναι πολύ ανεπτυγμένοι και προεξέχουν προς τα κάτω. Η ουρά έχει μήκος 2 εκ., το σκούρο τρίχωμά του, με τρίχες πολύ κοντές και σκληρές, έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού μια λευκή λωρίδα, που δικαιολογεί το όνομα ταινιοφόρος.
Ζει σε αγέλες, από το Τέξας και το Μεξικό μέχρι τη βόρεια Αργεντινή, και τρέφεται με φυτικές ουσίες.
Στην ίδια περιοχή ζει και ένα όμοιο είδος, το tayassu pecari, λίγο πιο μεγαλόσωμο από το προηγούμενο, με μακρύτερο τρίχωμα και μια λευκή βούλα στη ζώνη των χειλιών.
Επειδή έχουν εύγεστο κρέας, τα κυνηγούν πολύ.

Γένος: Πέκαρι (Pecari)
Κοινή ονομασία αρτιοδάκτυλων θηλαστικών της οικογένειας των ταγιασιιδών (Tayassuidae). Η οικογένεια αυτή περιλαμβάνει τρία σύγχρονα είδη χοιρόμορφων θηλαστικών, ιθαγενή της Αμερικής, τα Pecari ή Dicotyles tajacu, Tayassu pecari και Catagonus wagneri.
Τα ζώα αυτά, που θωρούνται συγγενικά με τους αγριόχοιρους του Παλαιού Κόσμου, αρτιοδάκτυλα της οικογένειας των συϊδών (Suina), είναι εξαπλωμένα από τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ και την Κεντρική Αμερική μέχρι την κεντρική Αργεντινή.
Οι πρώτοι εκπρόσωποι της οικογένειας εμφανίστηκαν στη Βόρεια Αμερική κατά την πρώιμη ολιγόκαινο εποχή του καινοζωικού αιώνα· ένα από τα γνωστότερα μέλη της οικογένειας, το οποίο έχει εκλείψει, ήταν το γένος Platygonous.
Τα π. μοιάζουν με μικρούς αγριόχοιρους, ύψους περίπου 50 εκ. και μήκους που κυμαίνεται μεταξύ 75-120 εκ. Έχουν συμπαγές σώμα με σχετικά κοντά και λεπτά πόδια, επίμηκες ρύγχος με ευδιάκριτα ρουθούνια στην πεπλατυσμένη άκρη του και μικροσκοπική ουρά.
Στα αρσενικά, οι επάνω κυνόδοντες είναι πολύ ανεπτυγμένοι και προεξέχουν –ακόμα και όταν το στόμα τους είναι κλειστό– προς τα κάτω, σε αντίθεση με τους κυνόδοντες των αγριόχοιρων της οικογένειας των συϊδών, που έχουν συνήθως κλίση προς τα πάνω. Οι κυνόδοντες αυτοί, που αναφέρονται και ως χαυλιόδοντες, χρησιμεύουν κυρίως για την άμυνα του ζώου.
Το σώμα τους καλύπτεται από πυκνό και σκληρό σκουρόχρωμο τρίχωμα, το οποίο φέρει λευκωπές περιοχές στο πρόσωπο, στο στήθος ή στη ράχη.
Είναι κοινωνικά ζώα και οι αγέλες τους χαρακτηρίζονται από στενούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων και κοινωνική ιεραρχία.
Στην περιοχή των γλουτών τα π. φέρουν αδένες που εκκρίνουν μια ουσία με πολύ έντονη οσμή· με την ουσία αυτή σημειώνουν την περιοχή τους και αναγνωρίζονται τα μέλη της αγέλης μεταξύ τους.
Είναι δραστήρια κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες και τρέφονται με ουσίες φυτικής και ζωικής προέλευσης.
Τα π. κυνηγιούνται από τον άνθρωπο για το εύγεστο κρέας και για το δέρμα τους.
Το είδος Pecari ή Dicotyles tajacu συναντάται από τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ μέχρι τη βόρεια Αργεντινή.
Χαρακτηρίζεται από μια λευκή λωρίδα στην περιοχή του λαιμού, γι’ αυτό ονομάζεται και ταινιοφόρο πέκαρι.
Το παρόμοιο είδος Tayassu pecari, η εξάπλωση του οποίου ξεκινά από την περιοχή του νότιου Μεξικού, είναι λίγο πιο μεγαλόσωμο από το προηγούμενο, με μακρύτερο τρίχωμα και διακριτές, λευκές παρειές.
Το είδος Catagonus wagneri είναι γνωστό και ως π. του Τσάκο, από την ομώνυμη περιοχή της Παραγουάης στην οποία συναντάται· ζει, επίσης, στη Βολιβία και στη νότια Βραζιλία.
Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος π. και προτιμά ξηρές περιοχές με πυκνή, θαμνώδη βλάστηση, αδιαπέραστη από τον άνθρωπο.