Σαρκόφιλος ή διάβολος της Τασμανίας (Sarcophilus harrisii)
Γένος μαρσιποφόρων θηλαστικών της οικογένειας των δασυουριδών, με μοναδικό αντιπρόσωπο το είδος Sarcophilus harrisii ή Sarcophilus laniarius. Το μαρσιποφόρο αυτό ζώο συναντάται μόνο στην Τασμανία και είναι γνωστό με την κοινή ονομασία διάβολος της Τασμανίας, ή αρκουδοδιάβολος εξαιτίας του μεγάλου κεφαλιού του και του βαδίσματος του που μοιάζει με της αρκούδας· παλαιότερα ήταν διαδεδομένο και στην Αυστραλία, όπως μαρτυρούν τα απολιθώματα που βρέθηκαν εκεί.
Ο διάβολος της Τασμανίας μοιάζει με μικρή αρκούδα και έχει γεροδεμένο σώμα μήκους 50-80 εκ. και βάρους 4-12 κιλών, ενώ η ουρά του έχει μήκος 20-30 εκ. Φέρει μαύρο ή σκούρο καφέ τρίχωμα, με άσπρες λωρίδες στον λαιμό, στους ώμους και στο σημείο όπου ενώνεται η ουρά με το σώμα.
Το κεφάλι του είναι ογκώδες και εφοδιασμένο με ισχυρά σαγόνια, κατάλληλα για να κατασπαράζει τη λεία του. Τα άκρα του είναι κοντά και ισχυρά και, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μαρσιποφόρα, τα μπροστινά είναι λίγο μακρύτερα από τα πίσω. Τρέφεται κατά κύριο λόγο με πτώματα, αλλά συμπληρώνει τη διατροφή του με διάφορα ζώα, όπως ψάρια, ερπετά, πουλιά, αμφίβια και μικρά θηλαστικά, τα οποία κυνηγά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είναι μοναχικό ζώο και, όταν απειλείται, αναδίδει ενοχλητική οσμή. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο τα αρσενικά μάχονται μεταξύ τους και το θηλυκό ζευγαρώνει με το επικρατέστερο αρσενικό. Τα θηλυκά γεννούν την άνοιξη 20-30 μικρά, μετά από περίοδο κύησης περίπου ενός μήνα· από αυτά επιβιώνουν μόνο 4 ή και λιγότερα, τα οποία θηλάζουν από τέσσερις μαστούς που βρίσκονται μέσα στον μάρσιπο.
Τα μικρά εγκαταλείπουν τον μάρσιπο περίπου 4,5 μήνες μετά τη γέννησή τους.
Σήμερα, το είδος αυτό κινδυνεύει λόγω της καταστροφής του φυσικού του περιβάλλοντος, αλλά και εξαιτίας μιας ειδικής μορφής καρκίνου που προσβάλει τη στοματική του κοιλότητα· για τον λόγο αυτό έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενο. Ο σ., λόγω της αδηφαγίας του και της παράξενης μορφής του, υπήρξε η πηγή έμπνευσης για το δημοφιλές καρτούν Tasmanian devil