Ανθρωπόμορφοι ή πονγκίδες (pongidae)
Οικογένεια καταρρίνων πιθήκων που, όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους, έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, κυρίως ανατομικά, όμοια με του ανθρώπου.
Οι πονγκίδες έχουν ρωμαλέα σωματική διάπλαση και μέγεθος μέτριο (χιμπαντζής, γίβων) ή μεγάλο (ουραγκοτάγκος, γορίλας), πλήρη οδοντοστοιχία με 32 δόντια, άτριχο πρόσωπο και χωρίς σακούλες στα μάγουλα, πεπλατυσμένη μύτη με στενό ρινικό διάφραγμα, μικρά μάτια και πτερύγια των αφτιών όμοια με του ανθρώπου, ενώ αντίθετα δεν έχουν πηγούνι και μέτωπο.
Επιπλέον, δεν έχουν ουρά και τα χέρια τους είναι μεγαλύτερα από τα πόδια· το μεγάλο μήκος των χεριών είναι ιδιαίτερα εμφανές στον ουραγκοτάγκο, τον γορίλα και τον γίβωνα.
Από τους τέσσερις α. πιθήκους, δύο είναι ασιατικοί, ο ουραγκοτάγκος και ο γίβων, και δύο αφρικανικοί, ο γορίλας και ο χιμπαντζής.
Ο ουραγκοτάγκος ζει στα νησιά της Σούνδης σε μικρές οικογενειακές ομάδες. Ψάχνει για την τροφή του την ημέρα και κοιμάται τη νύχτα πάνω στα δέντρα, σε καταφύγια και κρυψώνες που κατασκευάζει με τις λιάνες.
Ο γίβων ζει κι αυτός στη νοτιοανατολική Ασία· αναρριχάται στα δέντρα με μεγάλη ευκινησία.
Ο γορίλας, που ζει μέσα στα δάση της τροπικής Αφρικής, έχει γιγαντιαίο ανάστημα (μερικές φορές πάνω από 2 μ.), εκπληκτική δύναμη και, όταν θυμώνει, γίνεται επικίνδυνος.

Παραδοσιακά στους πονγκίδες κατατάσσονται τα γένη: Pan, στο οποίο ανήκουν τα είδη χιμπατζής (Pan troglodytes) και πυγμαίος χιμπατζής ή μπονόμπο (Pan paniscus)· Gorilla με ένα είδος, το γορίλας (Gorilla gorilla)· Pongo με ένα είδος, το ουραγκοτάγκος (Pongo pygmaeus).
Ωστόσο, σύγχρονες βιοχημικές και γενετικές συγκρίσεις αποδεικνύουν ότι οι χιμπατζήδες και οι γορίλες (αφρικανικοί ανθρωποειδείς πίθηκοι) είναι στενά συγγενικοί με τον άνθρωπο (γένος Homo), με αποτέλεσμα να κατατάσσονται πλέον στην οικογένεια των ανθρωπιδών (hominidae), μαζί με αυτόν.
Από τους πονγκίδες πιθήκους, με τον άνθρωπο μοιάζει περισσότερο ο χιμπαντζής, που εξημερώνεται εύκολα.