Ρινολοφίδες (Rhinolophidae)
Οικογένεια ιπτάμενων θηλαστικών της τάξης των χειροπτέρων. Περιλαμβάνει 10 γένη με 130 είδη νυχτερίδων, οι οποίες συναντώνται στις εύκρατες και τροπικές περιοχές της νότιας Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αυστραλίας, καθώς και σε αρκετά νησιά του Ειρηνικού ωκεανού. Το κύριο χαρακτηριστικό τους, στο οποίο οφείλεται και η ονομασία της οικογένειας, είναι η παρουσία προεκβολών στη μύτη τους που μοιάζουν με φύλλα· οι σχηματισμοί αυτοί είναι χρήσιμοι στην εκπομπή ήχων, οι οποίοι βοηθούν στον εντοπισμό αντικειμένων. Το χρώμα τους είναι συνήθως καστανό ή κοκκινωπό και οι διαστάσεις τους ποικίλλουν ανάλογα με το είδος.
Οι πτέρυγές τους είναι ευρείες και στρογγυλεμένες, διευκολύνοντας την κίνηση στον αέρα. Όλες οι νυχτερίδες της οικογένειας αυτής είναι νυκτόβιες και τρέφονται με έντομα. Ορισμένα είδη είναι μοναχικά, αλλά τα περισσότερα συναντώνται σε ομάδες.
Οι πληθυσμοί των εύκρατων περιοχών πέφτουν σε χειμερία νάρκη, ενώ τουλάχιστον ένα είδος είναι μεταναστευτικό.
Η ταξινόμηση των ρ. είναι αρκετά προβληματική· σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, οι ρινολοφίδες διαιρούνται σε δύο υποοικογένειες: ιπποσιδηρίνες (hipposiderinae) και ρινολοφίνες (rhinolophinae).
Η δεύτερη περιλαμβάνει μόνο το γένος Rhinolophus, με 70 είδη. Τυπικός αντιπρόσωπος του γένους είναι το είδος ρινόλοφος ο ρινόλοφος (Rhinolophus rhinolophus), το οποίο έχει στη μύτη του περίεργα μικρά εξογκώματα.
Άλλα γνωστά είδη είναι τα ρινόλοφος ο ιπποσίδηρος (Rhinolophus hipposideros), με μικρές διαστάσεις και, ο ρινόλοφος ο μακρώτις (Rhinolophus macrotis), με μεγάλα αφτιά.
Σύμφωνα με άλλα συστήματα, το γένος Rhinolophus αποτελεί τον μοναδικό αντιπρόσωπο των ρ. ενώ όλα τα υπόλοιπα γένη εντάσσονται σε ξεχωριστή οικογένεια (ιπποσιδηρίδες).