Νυχτερίδα (Microchiroptera)
Κοινή ονομασία ιπτάμενων θηλαστικών της τάξης των χειροπτέρων. Ιδιαίτερα ονομάζουν νυχτερίδα κάθε είδος που υπάγεται στην οικογένεια των Βεσπερτιλιονιδών, της μεγάλης τάξης των μικροχειροπτέρων (Microchiroptera)· η οικογένεια αυτή, που χαρακτηρίζεται από την ομοιογένειά της, περιλαμβάνει το γένος pipistrellus, πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη, στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο και σε εκτεταμένες ζώνες της Ασίας.
Η νυχτερίδα αυτή πετά από τη δύση του ήλιου έως την αυγή αναζητώντας έντομα, τα οποία τρώει με απληστία, έτσι που σε μια μόνη νύχτα μπορεί να καταβροχθίσει περίπου 200 αν είναι μεγάλα όπως οι μύγες, ή και περισσότερα αν είναι μικρότερα. Για τον λόγο αυτό η κοινή ν. είναι πολύ ωφέλιμη στον άνθρωπο. Οι ρωγμές των τοίχων και οι κουφάλες των δέντρων, όπου περνά την ημέρα, χρησιμεύουν στη νυχτερίδα αυτή ως καταφύγιο για τη χειμερία νάρκη. Ενώ η κοινή νυχτερίδα ζει γενικά σε μέτρια ύψη, στις ορεινές περιοχές είναι πιο κοινή η ορεινή νυχτερίδα (pistrettus savii).
Άλλοι Βεσπερτιλιονίδες του ίδιου γένους είναι η Pipistrellus pipistrellus, αρκετά κοινή στην Ευρώπη και, σπανιότερη, η Pipistrellus nathusii, μήκους, μαζί με την ουρά, 9 εκ. και με άνοιγμα πτερύγων 24 εκ.· στην τελευταία αυτή το δέρμα έχει μια καστανοκόκκινη απόχρωση στα ανώτερα μέρη του σώματος και γκριζοκοκκινωπή στα κατώτερα.
Ένα άλλο είδος νυχτερίδας είναι ο νύκταλος (nycktalus noctula) κι αυτός της οικογένειας των Βεσπερτιλιονιδών, της τάξης των χειροπτέρων. Είναι είδος κοινό στην Ευρώπη, αλλά απαντάται και στην Αφρική και στην Ασία. Η ευρεία μεμβράνη των πτερύγων του έχει άνοιγμα 35-38 εκ.· το κεφάλι και ο κορμός έχουν συνολικό μήκος 7-8 εκ. ενώ η ουρά περίπου 5 εκ. Ο νύκταλος, που είναι μια από τις μεγαλύτερες νυχτερίδες της Ευρώπης, έχει χαρακτηριστικά μεγάλα αυτιά, πολύ στρογγυλεμένα. Πετά το σούρουπο και τη νύχτα· την ημέρα μένει γενικά κρυμμένη στις κουφάλες των δέντρων, στις ρωγμές των τοίχων και των βράχων όπου περνά και τη χειμερία νάρκη του.
Ο νύκταλος είναι ταχύτατος και ανθεκτικός στην πτήση και ζει κατά σμήνη, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας εντόμων που καταβροχθίζει κι αυτός είναι ωφέλιμος στον άνθρωπο. Ένα άλλο είδος συγγενές είναι ο νύκταλος του Λέισλερ (nyctalus leisleri), κοινός προπάντων στην Ιρλανδία, αλλά απαντάται, αν και αραιά, και στην κεντρική Ευρώπη.
Διάφορες νυχτερίδες. 1) Μυοτίδα η γνήσια ή μεγάλη νυχτερίδα? 2) Σεροτίνη 3) Βάμπιρος 4) Ρινόλοφος. Ο νύκταλος (nyctalus noctula), διαδομένος κυρίως στην ευρωπαϊκή ήπειρο με τα χαρακτηριστικά στρογγυλά αυτιά. Η κοινή νυχτερίδα (pipistrellus pipistrellus), η οποία είναι διαδομένη στις περισσότερες περιοχές της Μεσογείου και σε εκτεταμένες ζώνες της Ασίας.