Μεγαχειρόπτερα (megachiroptera ή Pteropodidae)
Υπόταξη νυχτερίδων, αποκλειστικά του Παλαιού Κόσμου, ζουν στις τροπικές περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας. Διακρίνονται από την άλλη υπόταξη των χειροπτέρων τα μικροχειρόπτερα (microchiroptera), όχι μόνο από το μέγεθός τους, αλλά και από την παρουσία νυχιών στον αντίχειρα και στο δεύτερο δάχτυλο, καθώς και από την υποπλασμένη τους ουρά, η οποία μπορεί και να απουσιάζει, η έλλειψη συστήματος ηχοεντοπισμού –με εξαίρεση ένα αιγυπτιακό είδος–, καθώς έχουν ανεπτυγμένα μάτια και προσανατολίζονται κυρίως με την όραση. Είναι καρποφάγα ζώα και ζουν αποκλειστικά σε τροπικές χώρες, ενώ πραγματοποιούν μεταναστεύσεις με βάση τη διαθεσιμότητα της τροφής.
Τα είδη που τρέφονται με νέκταρ παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικονίαση των φυτών, ενώ τα καρποφάγα προκαλούν ορισμένες φορές καταστροφές στους οπωρώνες.
Τα μεγαχειρόπτερα περιλαμβάνουν μόνο μία οικογένεια, τις πτεροποδίδες (pteropodidae), με 42 γένη και περισσότερα από 160 είδη. Ορισμένα από αυτά, όπως τα είδη του γένους Pteropus, έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος και είναι γνωστά με την κοινή ονομασία ιπτάμενες αλεπούδες, λόγω του κυνόμορφου ρύγχους τους.
Μεγαλύτερο σε μέγεθος είναι το είδος Pteropus vampyrus, της νοτιοανατολικής Ασίας, με άνοιγμα φτερών που φτάνει τα 1,7 μέτρα.
* * *
υπόταξη θηλαστικών, στην οποία ανήκουν νυχτερίδες τρεφόμενες με καρπούς και νέκταρ.
μικροχειρόπτερα (microcheiroptera)
υποτάξη χειρόπτερων θηλαστικών που περιλαμβάνει νυχτερίδες μικρού μεγέθους, οι οποίες δεν είναι καρποφάγες.