Εμβαλονουρίδες (emballonuridae)
Οικογένεια ζώων της υπόταξης των μικροχειροπτέρων.
Πρόκειται για μικρές νυχτερίδες, με κοντό ρύγχος. Η οικογένεια αριθμεί 48 είδη, τα οποία κατατάσσονται σε 12 γένη των τροπικών και υποτροπικών περιοχών. Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν έναν αδενώδη σάκο στα άκρα των πτερύγων τους, από τον οποίο παράγεται μια κόκκινη οσμηρή ουσία που χρησιμοποιείται για τη σήμανση των ορίων της περιοχής τους.
Η ουρά τους ενσωματώνεται σε μια μεμβράνη, από την οποία προβάλλει μόνο η άκρη της. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας έχουν γκρίζο ή καφέ χρώμα. Η οδοντοστοιχία τους αποτελείται από 30-34 δόντια, η μορφολογία των οποίων είναι προσαρμοσμένη στη διατροφή τους, που αποτελείται κυρίως από έντομα. Το πιο αντιπροσωπευτικό είδος των ε. είναι το Coleura afra, που ζει στη νότια και στην κεντρική Αφρική. Χαρακτηρίζεται από το ρύγχος του, που μοιάζει με αυτό του λαγού, και από την απουσία αδενώδους σάκου. Είναι εντομοφάγο ζώο, το οποίο σχηματίζει μεγάλες αποικίες που συναντώνται συχνά σε σπίτια. Αντιπρόσωποι του γένους Emballonura συναντώνται στη νοτιοανατολική Ασία και χαρακτηρίζονται από την παρουσία δύο ζευγών κοπτήρων στην άνω γνάθο.
Ένα είδος ζει στη Μαλαισία και ένα άλλο στη Γουιάνα και στη Βραζιλία.
Το πιο αντιπροσωπευτικό είδος ζει στη νότια και στην κεντρική Αφρική και χαρακτηρίζεται από το ρύγχος του, που μοιάζει με αυτό του λαγού.
Είναι ιχθυοφάγο ζώο· τα μακριά πόδια και τα μεγάλα νύχια που διαθέτει του επιτρέπουν να αρπάζει τα ψάρια όταν αυτά πλησιάζουν στην επιφάνεια του νερού.