Οκτωδοντίδες (Octodontidae)
Οικογένεια τρωκτικών της υπόταξης των υστρικομόρφων, η οποία περιλαμβάνει 9 είδη, κατανεμημένα στα γένη Aconaemys, Octodon, Octodontomys, Octomys, Spalacopus και Tympanoctomys.
Πρόκειται για μικρά νυκτόβια τρωκτικά παρόμοια με αρουραίους, τα οποία έχουν μεγάλο κεφάλι με σουβλερή μύτη και μέτριου μεγέθους στρογγυλά, τριχωτά αφτιά.
Το σώμα τους έχει μήκος περίπου 20 εκ. και συνήθως καλύπτεται από μακρύ, πυκνό, λείο τρίχωμα που συνεχίζεται στην ουρά, σχηματίζοντας στην άκρη της έναν θύσανο. Το μήκος της ουράς ποικίλλει ανάλογα με το είδος.
Τα περισσότερα είδη είναι γκριζωπά ή καφετί στη ράχη και πιο ανοιχτόχρωμα στην κοιλιά, με εξαίρεση το γένος Spalacopus που είναι σχεδόν ολόμαυρο.
Τα πρόσθια άκρα φέρουν 4 δάχτυλα, ενώ τα οπίσθια φέρουν 5 δάχτυλα, με γαμψά νύχια. Η οδοντοστοιχία τους αποτελείται από 20 δόντια· οι κυνόδοντες είναι αρκετά ανεπτυγμένοι και οι γομφίοι φέρουν φύματα διατεταγμένα σε σχήμα 8, χαρακτηριστικό στο οποίο οφείλουν το όνομά τους.
Οι οκτωδοντίδες ζουν μέσα σε υπόγειες στοές, συνήθως σε ομάδες, και συναντώνται στο Περού, στη Χιλή, στη Βολιβία και στην Αργεντινή, όπου καταλαμβάνουν καλλιεργημένες ή βραχώδεις περιοχές, από τις ακτές μέχρι τα μεγάλα υψόμετρα των Άνδεων.
Είναι φυτοφάγα και σε ορισμένες περιοχές τα είδη του γένους Octodon προκαλούν σοβαρές καταστροφές στις σοδειές.