Γαλεοπίθηκος ή κυνοκέφαλος (galeopithecus volitans ή cynocephalus volans)
Γένος ζώων της ομοταξίας των θηλαστικών και της τάξης των δερματοπτέρων (Dermoptera). Ο Κάρολος Λιναίος το ταξινόμησε με τους προπιθήκους, νεότερες όμως κατατάξεις τοποθέτησαν το ζώο αυτό σε άλλες τάξεις, στις οποίες ανήκουν τα σαρκοφάγα, τα μαρσιποφόρα και τα εντομοφάγα.
Ο όρος δερματόπτερα προέρχεται από την ευρεία δερματική πτυχή (πατάγιο), που συνδέει τον λαιμό, τα δύο άκρα και την ουρά στην πλευρά του σώματος. Ο γαλεοπίθηκος έχει μικρή κεφαλή, μακρουλό ρύγχος, μεγάλα μάτια και κοντά και στρογγυλά αφτιά.
Διαθέτει 32 δόντια· οι γομφίοι φέρουν μη αιχμηρά φυμάτια και οι κοπτήρες στο κάτω σαγόνι είναι κτενοειδείς. Το σώμα του καλύπτεται με καστανόχρωμο τρίχωμα· είναι ευκίνητος και έχει λεπτή ουρά.
Τα μπροστινά άκρα του απολήγουν σε πέντε δάχτυλα με ισχυρά κυρτά νύχια, ικανά να πιάνουν την τροφή και να συγκρατούν το ζώο στα δέντρα. Τα δάχτυλα είναι ενωμένα μεταξύ τους με μεμβράνη.
Το ζωηρόχρωμο πατάγιο χρησιμεύει ως επένδυση και κυρίως ως αλεξίπτωτο, όταν το δενδρόβιο αυτό ζώο πηδά από το ένα δέντρο στο άλλο, με άλματα που κάποτε υπερβαίνουν τα 60 μ.
Το γένος γαλεοπίθηκος έχει δύο είδη: τον κυνοκέφαλο των Φιλιππίνων που ζει στις Φιλιππίνες και τον κυνοκέφαλο τον ποικιλόχρουν, που απαντάται στα δάση της ΝΑ Ασίας και στη νήσο της Σούνδης.
Ανάλογα με τις περιοχές, οι ιθαγενείς τα ονομάζουν ταγκουάν, κομπέκο ή κολούκο. Τα δερματόπτερα την ημέρα κοιμούνται κρεμασμένα από τα πόδια ή ξαπλωμέναστα κλαδιά.
Τα χαράματα ξυπνούν και αρχίζουν να αναζητούν την τροφή τους (φρούτα, βλαστάρια και έντομα).
Ο γαλεοπίθηκος είναι ζωοτόκο και γεννά κάθε φορά μόνο ένα μικρό που η μητέρα του το μεταφέρει μαζί της κρεμασμένο στην κοιλιά της.