Μυγαλή, σορικίδες (Soricidae)
οικογένεια θηλαστικών στην οποία ανήκουν εντομοφάγα θηλαστικά, μεταξύ τών οποίων και τα 290 περίπου είδη που είναι γνωστά με τη λόγια ονομασία μυγαλή και μοιάζουν πολύ με ποντίκια.
Κοινή ονομασία εντομοφάγων θηλαστικών της οικογένειας των σορικιδών, τα οποία μοιάζουν με μικρούς ποντικούς. Η οικογένεια περιλαμβάνει περίπου 23 γένη με περισσότερα από 300 είδη, τα οποία συναντώνται σε όλο τον κόσμο εκτός από τις πολικές περιοχές, τη Γροιλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Γουινέα, τη Νέα Ζηλανδία και την Τασμανία.
Τα ζώα αυτά έχουν μακρύ, μυτερό ρύγχος και μοιάζουν γενικά με τα τρωκτικά αλλά φέρουν πέντε δάχτυλα στα πόδια, αντί τεσσάρων.
Το μέγεθός τους είναι μικρό, με μέγιστο μήκος τα 15 εκ. στο ασιατικό είδος Suncus murinus και ελάχιστο τα 3,5 εκ. στο μεσογειακό είδος Suncus etruscus, το οποίο ζυγίζει μόλις 2 γρ. και θεωρείται το μικρότερο θηλαστικό στον κόσμο. Το τρίχωμά τους είναι λείο και απαλό, γκρι-καφέ χρώματος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι μ. γεννιούνται απευθείας με μόνιμα δόντια (λευκά ή κόκκινα, ανάλογα με το είδος), ασυνήθιστο φαινόμενο ανάμεσα στα θηλαστικά.
Τα μάτια των μ. είναι μικροσκοπικά, γι’ αυτό στηρίζονται στις υπόλοιπες αισθήσεις τους (ακοή, όσφρηση, αφή) για την αντίληψη του χώρου· θεωρείται ότι πολλά είδη διαθέτουν σύστημα ηχοεντοπισμού, αλλά όχι τόσο ανεπτυγμένο όσο αυτό των νυχτερίδων.
Οι περισσότερες μ. ζουν στο έδαφος όπου τρέφονται κυρίως με σκουλήκια, έντομα και άλλα μικρά ασπόνδυλα· υπάρχουν ωστόσο και είδη προσαρμοσμένα στην δενδρόβια, στη υδρόβια ή στην υπόγεια διαβίωση. Πολλά είδη εκκρίνουν από ειδικούς αδένες μια πολύ δύσοσμη ουσία, για να αποφεύγουν τη θήρευση.
Ορισμένα από αυτά (π.χ. γένος Sorex) έχουν δηλητηριώδες σάλιο, αλλά το δήγμα τους, αν και επώδυνο, δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Οι μ. έχουν πολύ υψηλό μεταβολικό ρυθμό γι’ αυτό τρώνε σχεδόν ασταμάτητα όταν δεν κοιμούνται.
Τυπικός αντιπρόσωπος της οικογένειας των σορικιδών είναι το γένος Sorex, το οποίο αριθμεί περίπου 50-60 είδη, διαδεδομένα στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική. Οι μ. αυτές έχουν μήκος περίπου 4,5-10 εκ. χωρίς τη σχετικά μακριά ουρά τους (2,5-8 εκ.).
Μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου το θηλυκό γεννά –σε κοιλότητες του εδάφους ή σε φωλιές που έχουν εγκαταλείψει άλλα ζώα– 4-8 μικρά, τα οποία είναι γυμνά, τυφλά και ανίκανα να κινηθούν. Μετά την αρχική περίοδο θηλασμού, η οποία διαρκεί 4-5 εβδομάδες, η μητέρα και τα μικρά πραγματοποιούν τις πρώτες εξόδους από τη φωλιά, στη σειρά το ένα πίσω από το άλλο, κρατώντας το καθένα την ουρά του προηγούμενου στο στόμα του.
Γνωστότερα είδη του γένους είναι τα: Sorex araneus, η κοινή μ. της Ευρώπης· Sorex mirabilis, το οποίο ζει σε περιοχές της Σιβηρίας· Sorex hoyi, που ζει σε εκτεταμένες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας· και, τέλος, Sorex alpinus, που ζει κυρίως στις Άλπεις, σε υψόμετρο μέχρι 2.500 μ. Γνωστό είναι, επίσης, το γένος Crocidura, που είναι και το πολυπληθέστερο της οικογένειας.
Στην Ελλάδα συναντώνται διάφορα είδη μεταξύ των οποίων τα Crocidura suaveolens (κοινώς κηπομυγαλή), Crocidura leucodon (κοινώς χωραφομυγαλή), καθώς και το μικροσκοπικό είδος Suncus etruscus (κοινώς νανομυγαλή) κ.ά.
- Home-icon
- Σαρκοφάγα
- _Αιλουροειδή
- _Κυνοειδή
- __Κυνίδες
- __Αρκτίδες
- _Μουστελίδες
- _Βιβερίδες
- _Δασυουρίδες
- _Φωκίδες
- Αρτιοδάκτυλα
- _Βοοειδή
- __Αντιλοπίδες
- __Αιγώδη
- __Βοοίνες
- __Κεφαλοφίνες
- _Ελαφίδες
- _Καμηλίδες
- _Καμηλοπαρδαλίδες
- _Συΐδες
- _Ιπποποταμίδες
- _Μοσχίδες
- _Αντιλοκαπρίδες
- Πίθηκοι
- _Κατάρρινοι
- _Κερκοπιθηκίδες
- _Πλατύρρινοι
- _Λεμουριόμορφα
- Τρωκτικά
- _Σκιουρόμορφα
- _Μυόμορφα
- _Λαγόμορφα
- _Υστρικόμορφα
- _Εντομοφάγα
- Mega Menu
- Θαλάσσια
- _Κητώδη
- _Φάλαινες
- _Δελφινίδες
- _Φωκίδες
- _Σειρηνοειδή
- Μαρσιποφόρα
- _Διπρωτόδοντα
- _Δασυουρίδες
- Πουλιά