Προτελής (Proteles)
Γένος σαρκοφάγων θηλαστικών της οικογένειας των υαινιδών με μοναδικό αντιπρόσωπο το είδος Proteles cristatus· σε ορισμένα συστήματα κατατάσσεται χωριστά στην οικογένεια των προτελιδών. Το ζώο αυτό, συγγενικό με την ύαινα, ζει στην ανατολική και νότια Αφρική, όπου είναι γνωστό με την κοινή ονομασία άαρντγουλφ (aardwolf) που στη γλώσσα αφρικάανς σημαίνει λύκος της γης.
Διακρίνεται από τις πραγματικές ύαινες, τόσο από τη μικρότερη ανάπτυξη του μπροστινού τμήματος του σώματός του όσο και από την οδοντοστοιχία του, η οποία έχει 4 δόντια λιγότερα, καθώς και μικρούς, μη ισχυρούς γομφίους και προγομφίους. Έχει ύψος στο ακρώμιο 50 εκ., ενώ το μέγιστο μήκος του φτάνει το 1 μ., εκτός της ουράς.
Το κεφάλι του είναι πολύ ανεπτυγμένο, με μακριά και μυτερά αφτιά, μεγάλα μάτια και ωοειδές ρύγχος. Το τρίχωμά του έχει καστανοκίτρινο χρώμα με κάθετες μαύρες λωρίδες· έχει άφθονες τρίχες σε όλο το σώμα, εκτός από την ουρά, ενώ στο επάνω μέρος του λαιμού και της ράχης σχηματίζεται μια εντυπωσιακή χαίτη, την οποία ανορθώνει το ζώο όταν απειλείται.
Διαθέτει, επίσης, πρωκτικούς αδένες από τους οποίους εκκρίνεται μια δύσοσμη ουσία που απωθεί τους εχθρούς.
Ο προτελής συναντάται σε στεπώδεις και ξηρές δασώδεις περιοχές. Είναι νυκτόβιο ζώο και τρέφεται κυρίως με τερμίτες. Τον χειμώνα το θηλυκό γεννά 1-6 μικρά.