Μπαμπουίνοι, Παβιάνος (papio)
Γένος πιθήκων της οικογένειας των κερκοπιθηκιδών, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 30 είδη και υποείδη, διαδεδομένα στην Αφρική, στα νότια της Σαχάρας και στην Αραβία.
Οι πίθηκοι αυτοί έχουν σώμα μάλλον μεγάλο και σκληρά εξογκώματα στους γλουτούς αρκετά πλατιά, γυμνά, γενικά κόκκινα.
Το κεφάλι του π. είναι χοντρό, με ρύγχος όμοιο με το τυπικό ρύγχος των σκύλων, έχει τα μάτια πολύ βαθουλά και κοντά το ένα με το άλλο, ενώ η ισχυρή οδοντοφυΐα φέρει κυνόδοντες εξαιρετικά επικίνδυνους.
Οι περισσότεροι παβιάνοι είναι έξυπνοι, έχουν όμως άγριο χαρακτήρα και όταν ενηλικιωθούν δύσκολα προσκολλώνται στον άνθρωπο.
Ο πιο γνωστός παβιάνος είναι ο μπαμπουίνος· ένα πιο μεγαλόσωμο και ρωμαλέο είδος είναι ο μαύρος παβιάνος (popio sciasma), διαδεδομένος στη Nοτιοαφρικανική Δημοκρατία, ο οποίος εξημερώνεται εύκολα.

Αμαδρυάς, Μπαμπουίνος (Papio hamadryas)
Πίθηκος κατάρρινος της τάξης των δερμοπτέρων, που έχει ρύγχος οξύ όπως του σκύλου.
Το αρσενικό έχει εντυπωσιακή όψη, επειδή γύρω από το ρύγχος του, ροδόχρωμο και χωρίς τρίχες, έχει μια πυκνή γκριζωπή χαίτη, που πέφτοντας καλύπτει το σώμα του έως τη μέση.
Στην άκρη της ουράς του έχει μια πυκνή τούφα από τρίχες. Ο πίθηκος αυτός ζει σε αγέλες 100-150 ατόμων στην υψηλή κοιλάδα του Νείλου και στις ορεινές περιοχές της Αιθιοπίας.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τον λάτρευαν ως ιερό ζώο. Αρκετοί πίθηκοι αυτού του είδους ζουν περιορισμένοι σε κλουβί, αλλά δεν εξημερώνονται.

Μπαμπουίνος (Papio cynocephalus)
Πίθηκος της ομάδας των κυνοκέφαλων που ζει στην Αίγυπτο και σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής και ανατολικής Αφρικής. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τον θεωρούσαν ιερό ζώο. Το ρύγχος του μ., όπως και όλων των κυνοκέφαλων πιθήκων, μοιάζει με το ρύγχος των σκύλων· τα μάτια του περιβάλλονται από τρίχωμα ανοιχτού χρώματος, το τρίχωμά του είναι λείο, κίτρινο-καστανό, πιο ανοιχτό στις κάτω περιοχές του σώματος. Ο μ. εξημερώνεται εύκολα και συναντάται συχνά στους ζωολογικούς κήπους. Σε ελεύθερη κατάσταση, ζει σε αγέλες με αρχηγό έναν αρσενικό.