Κονοχαίτης ή γκνου (Connochaetes)
Γένος αφρικανικών αντιλόπων της οικογένειας των βοοειδών, της τάξης των αρτιοδακτύλων. Τα ζώα αυτά είναι γνωστά και ως γκνου. Μπορούν να χαρακτηριστούν ως ενδιάμεσα του βοδιού, της αντιλόπης και του αλόγου.
Έχουν μεγάλο κεφάλι, φουντωτή ουρά, ενώ και τα δύο φύλα φέρουν κέρατα.
Μετακινούνται κατά μεγάλα κοπάδια και, όταν τα κυνηγούν άλλα ζώα, τρομάζουν εύκολα και τρέχουν πηδώντας. Ξαφνικά, όμως, σταματούν απότομα και γυρίζουν να δουν τα ζώα που τα καταδιώκουν.
Έτσι, το κοπάδι δίνει την εντύπωση ότι θα επιτεθεί· το γεγονός αυτό, γίνεται συχνά αφορμή να τρομάζουν, με τη σειρά τους, τα ζώα που τα κυνηγούν και να εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους.
Χαρακτηριστικό των κ. είναι το γεγονός ότι έχουν ανάγκη από πολύ νερό, γι’ αυτό διαβιούν κοντά σε ποτάμια και πηγές.

Υπάρχουν δύο είδη κ.· το Connochaetes gnu χαρακτηρίζεται από την παρουσία μιας μακριάς άσπρης ουράς, ενώ το υπόλοιπο σώμα του καλύπτεται από μαύρο τρίχωμα. Έχει μικρά μάτια και λεπτό λαιμό.
Το Connochaetes taurinus έχει σκούρο γκριζόχρωμο σώμα και οι πληθυσμοί του περιορίζονται στις βόρειες περιοχές της νότιας Αφρικής.
Ζει σε αγέλες των 30 ή περισσότερων ατόμων.
Η περίοδος αναπαραγωγής επηρεάζεται από την ξηρασία ή τις πρώιμες βροχές. Συνήθως γεννιέται ένα μικρό, ύστερα από περίοδο εγκυμοσύνης 250 ημερών, το οποίο –τη στιγμή της γέννησής του– ζυγίζει 22 κιλά και είναι σε θέση να περπατήσει μετά από λίγα λεπτά.