Κακαγιάο (Cacajao)
Γένος πλατύρρινων πιθήκων της οικογένειας των κηβιδών. Πρόκειται για πίθηκους του Νέου Κόσμου σε μέγεθος γάτας, οι οποίοι είναι γνωστοί με την κοινή ονομασία ουακάρι.
Γνωστότερο είναι το είδος Cacajao calvus (τοπικά, φαλακρό ουακάρι), το οποίο συναντάται στα υγρά τροπικά δάση της Βραζιλίας, του Περού και της Κολομβίας.
Ο πίθηκος αυτός χαρακτηρίζεται από επίπεδο και πλατύ πρόσωπό, που είναι γυμνό από τρίχες και κατακόκκινο. Το υπόλοιπο σώμα του καλύπτεται από μακρύ, φουντωτό τρίχωμα, το χρώμα του οποίου ποικίλλει στα διάφορα υποείδη, από καστανοκόκκινο, όπως στο υποείδος Cacajao calvus rubicundus, μέχρι λευκό όπως στο Cacajao calvus calvus.
Η ουρά του είναι κοντή και κολοβή και τα δάχτυλά του μακριά και τριχωτά, χωρίς γαμψώνυχες. Οι πίθηκοι αυτοί είναι έξυπνα και δραστήρια πρωτεύοντα, τα οποία σχηματίζουν μεγάλες ομάδες με κοινωνική οργάνωση.

Τρέφονται με σπόρους, φρούτα, φύλλα και λίγα έντομα, τα οποία αναζητούν κατά τη διάρκεια της ημέρας· τη νύχτα αναπαύονται πάνω στα κλαδιά των δέντρων.
Είναι μονογαμικά ζώα και τα θηλυκά γεννούν ένα μικρό, περίπου ανά δύο χρόνια. Τα διάφορα υποείδη τους απειλούνται με εξαφάνιση, καθώς θηρεύονται για το κρέας τους αλλά κυρίως λόγω της καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους από τον άνθρωπο.